Zad. 1
Palemki na szczęście, świąteczne porządki, Topienie
Judasza, Wielka Niedziela, Lany poniedziałek
Zad. 2
Wielka
Sobota była dniem radosnego oczekiwania. Koniecznie należało tego dnia
poświęcić koszyczek (a właściwie wielki kosz z jedzeniem). Nie mogło w nim zabraknąć
baranka, mięsa i wędlin. Święcono także chrzan, masło, jajka, sól, pieprz
oraz chleb. Święconkę jadło się następnego dnia po rezurekcji. Wtedy święcono
też wodę.
|
|
Sól
i pieprz |
Symbol
ochrony przed zepsuciem, a także pełni życia.
|
mięso
wędlina
|
Symbol
zakończenia postu. Dostatku i dobrodziejstwa.
|
masło
|
Symbol
dostatku
|
jajka
|
Symbol
odradzającego się życia. Dziewczęta dla zachowania urody myły się
w wodzie, w której gotował się ten element święconki. Skorupki zakopywano w ogrodzie lub polu, aby zadbać o urodzaj. |
chrzan
|
Symbol
zdrowia i długowieczności. Pocierano nim dzieciom zęby wierząc w jego
zabezpieczającą przed próchnicą właściwość. Miał chronić przed skutkami
obżarstwa.
|
Chleb
|
Pamiątka
chleba paschalnego.
|
baranek
|
Symbol
Chrystusa Zmartwychwstałego.
Wykonany
z masła, ciasta, cukru lub drewna.
|
Zad. 3.
Np.: orzechy, konfitury, suszone śliwki, smażona
skórka pomarańczy, wiórki kokosowe, miód
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz